Nej till licensjakt på varg!

400


Tycker du det är fel att skjuta dessa underbara djur så skriv under på protestlistan att detta vansinne ska sluta!

http://upprop.nu/ODGQ


Legymsallad

400


Ca 8 Portioner

3 morötter
2 dl frysta ärter
1 äpple
1 saltgurka
3 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs (gärna lättmajonnäs)
1 msk senap
1 tsk pressad saft av citron
2 krm mald vitpeppar

Skala och skär morötterna i små tärningar. Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i ärterna och låt dem koka med när ca 2 min återstår av koktiden. Spola hastigt av grönsakerna med kallt vatten och låt dem rinna av.

Skala, kärna ur och fintärna äpplet. Småhacka gurkan. Blanda gräddfilen med majonnäsen. Smaka av med senap, citronsaft, salt och peppar. Vänd ner grönsaker, äpple och gurka.

Låt salladen stå kallt till servering.

Vegansk frestelse

400

För 4 portioner

1 Gul lök
1 msk Mjölkfritt smör
8-10 Medelstora potatisar, ca 3/4 kg
1 dl Sojagrädde
1 dl Sojamjölk
1 msk Ströbröd
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna.
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form.
Lägg i ett lager potatis, salta, lägg därefter i lök och sedan resten av potatisen, salta.
Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet.
Grädda i nedre delen av ugnen 45- 50 minuter.


Vegansk omelett

400


För ca 4 portioner

300 g Naturell tofu
1 Medelstor gul lök
Eventuellt några färska champinjoner
1 Tärning grönsaksbuljong
½ dl Sojagrädde
3-4 msk B-jästflingor
Olja
Salt
Peppar
Eventuellt gurkmeja

Låt tofun rinna av så mycket som möjligt och smula den så smått du kan, t ex genom att mosa den med en gaffel. Hacka löken och skiva champinjonerna, stek detta i olja tills löken är genomskinlig och svampen har gett ifrån sig lite vatten. Lägg sedan i buljongtärningen och låt den smälta och blandas om ordentligt. Lägg i tofun och låt den brynas lite, men var försiktig så den inte bränner fast - häll i mer olja om det behövs. Rör sedan ned sojagrädden för att få en krämig sammanhängande konsistens - öka mängden om det behövs. Smaksätt med salt och peppar, färgsätt gärna med gurkmeja, ta av från värmen och tillsätt jästflingorna, efter smak.

Tips: variera gärna med olika grönsaker, t ex paprika och tomat.


Istället för...Ägg!

Det kan vara rätt bra att veta vad man kan ersätta olika ingredienser med, i detta inlägg handlar det om ägg.


300 
No Egg är för bakning och ersätter ägg.  Finns att handla i hälsokostbutiker och vegobutiker.

400
Alpro Sojagrädde kan också användas till bakning, och som pensling till bullar. Man tar ungefär lika mycket som ägget tar i vätska.
Går även att använda till gratänger och pajer. Du kan då tillsätta denna produkt om fyllningen är torr. Eller göra en vit sås på sojagrädden och hälla ovanpå. Vit sås? Sök bara på vit sås och ersätt mjölken med sojagrädden.

400
Oatly Havregrädde kan användas på samma sätt som sojagrädden. Skillnaden är väl att sojagrädden är sötare.





Dåligt djurförsöksdirektiv

Det nya djurförsöksdirektivet kan bli en katastrof för miljontals försöksdjur i Europa. Trots det driver Sverige som ordförandeland igenom skrivningar som till och med gör det sämre för djuren. Det värsta är att inget land tillåts gå före och förbättra djurskyddet.

Beslut om detta tas upp i möte den 14-16 december. Men det finns tid än att påverka.
Skriv under om du vill att det ska förbättras, och inte till det beslutet som Sveriges regering tänker på.

Djuren behöver vår hjälp!
http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/aktuellt/djurforsoksdirektiv/

Funderar på att bli vegetarian?

600

Det är inte svårt att bli vegetarian, så länge man vill och känner att det är rätt så brukar resten lösa sig.
Många tror nog också att det vi äter enbart är grönsaker. Men om du någon gång går i mataffären och tittar, så ser du att det är så mycket mer än bara grönt att äta. Bl.a så har vi korv, köttbullar, hamburgare, fileér, kyckling, grytbitar, färs och schnitzel, men som vegetarisk variant såklart :)
Min personliga favorittillverkare är Hälsans Kök. Allt jag har testat hos dom har varit gott, speciellt sojakorvarna som är en favorit hos mig.

Så är det själva receptbiten som är svår? Eller är det att övergå från kött till djurvänlig mat?
För mig var det enkelt. Jag visste dock ingenting om vegetarisk mat när jag började, jag gjorde det bara för deras skull, djuren.
Min syster var redan vegetarian så det är nog henne jag borde tacka för att jag vågade. Mina föräldrar var inte glada då syrran sa hon ville övergå till vegetarisk kost, och de blev inte mycket gladare av att jag blev, men vill man något så borde man göra det, oavsett vad andra tycker om det.

Det kan hända att vi vegetarianer får brist på något ämne eller vitamin, särskilt B12 men även andra.
Kosttillskott finns att köpa i hälsobutiker, men även apotek kan ha något.
Men om man inte vill äta tabletter varje dag, kan man få i sig allt som behövs ändå?
Ja, så länge du äter rätt och bra. Det kan vara en fördel att veta av vad man kan få i sig de olika vitaminerna och mineralerna.
Men behovet av B12 är inte särskilt stort, så om man skulle få det så har det antagligen gått ett antal år innan man får några bristsymptomer. Det gäller helt enkelt att äta bra så att detta inte sker.

Ni vet kanske så långt att det finns många olika vegetarianer. Jag listar upp det som finns så får ni själva läsa vad en viss äter och inte äter.

De tre vanligaste är:

• Lakto-ovo-vegetarian - Äter ägg och mejeriprodukter.
• Lakto-vegetarian - Äter mejeriprodukter.
• Ovo-vegetarian - Äter ägg.

Andra varianter är:

• Demivegetarian/Semivegetarian - Äter ägg, mejeriprodukter och fisk.
• Pollotarianer - Äter ägg, mejeriprodukter, fisk och kyckling.

Om du frågar mig är de 'andra varianterna' inte direkt vegetarianer, då de fortfarande äter djur. Men bestämmer man sig för det så är det helt upp till en själv.


Har du frågor kring vegetarism så bara skriv, så ska jag försöka besvara dom så gott jag kan. Men mycket av det du söker finns ofta hos din vän Google :)


Julgröt

500

Receptet är för 4 personer.

2,5 dl Rundkornigt ris
3 dl Vatten
5 dl Havremjölk el. sojamjölk
0,5 dl Sojagrädde
2 msk Socker
Kanelstång

Koka ihop riset och vattnet. Häll i kanelstången och havremjölken och låt svälla på eftervärmen.
Alternativt: koka tills gröten tjocknat. Tillsätt sojagrädden i slutet tillsammans med sockret. Servera med havremjölk.

Vill du ha en krämig julgröt? Byt då ut sojagrädden mot sojaglass med vaniljsmak istället!


Griljerad Kålrot

400



1 Kålrot
2 tsk Ljus sirap
1 Grönsaksbuljontärning
2 tsk Tomatpuré
2 msk Skånsk senap (eller valfri)
2 Lagerblad
Kryddpeppar
Ströbröd

Koka kålroten lagom mjuk tillsammans med lagerblad, buljong och kryddpeppar. Den ska koka i minst 1 timme, beroende på hur stor den är. Smörj en ugnssäkerform och lägg i kålroten. Låt den svalna.
Blanda sirap, senap och tomatpuré och pensla kålroten. Strö över ströbröd och griljera den i 225° tills den har fått en fin yta.


Rotfruktsjansson

400

6 Potatisar
1 Gul lök
2 Morötter
1 Bit rotselleri
200g Fetaost, eller riven ost
2-2,5 dl Matlagningsgrädde
Ströbröd
Örtkryddor, t.ex. timjan, salt, vitpeppar


Skiva löken tunt och bryn i smör. Skala och strimla potatisen och de andra rotsakerna tunt. Koka dem i lättsaltat vatten i fem minuter. Mosa feta-osten. Varva potatis, rotfrukter, lök och ost i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan varven.

Häll över halva mängden grädde och strö på med ströbröd eller riven ost. Häll på resten av grädden efter halva tiden i ugnen. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

Senapsgriljerad Tofu

600


Skivad tofu
Senap
Ströbröd

Bred på senapen på alla sidor. Doppa tofun i ströbröd så att alla sidor täcks, lägg i en ugnsform och gratinera i 200 grader tills de fått en fin färg, mellan 15-20 minuter.

Så enkelt, men så gott! :)

Förbjud pälsfarmningen!

500 bred



Som ni kanske vet så e det tillåtet att föda upp djur bara för deras päls här i Sverige. Detta vill jag hjälpa till med att ändra och jag hoppas där e många därute som också vill det.
Dom lever i små burar var för sig och den enda gången dom får komma ut e när dom ska dödas.
Djurens Rätts hemsida kan man skriva under att man vill detta ska förbjudas.
Om man vill kan man också skriva ut en protestlista eller få hemskickat (gratis) som man sen kan sätta upp någonstans, te.x på jobbet, på skolan, eller varför inte gå ner till stan och få in namninsamlingar.
15653 har än så länge tagit ställning, gör det du med. Gör det för djuren! 

Vegetarisk Julskinka

Torra Ingredienser
4,5 dl Glutenmjöl (vetegluten)
1,2 dl Sojamjöl alt. kikärtsmjöl
1,2 dl Jästflingor (bjäst)
2 tsk Lökpulver
1 tsk Rostad vitlök alt. en klyfta vitlök
3 tsk Salt
0,5 tsk Vitpeppar

Blöta Ingredienser
320 g Fast tofu
3,5 dl Vatten
0,5 msk Sojasås
2,5 msk Rödbetssaft
1 msk Matolja

Buljong
5 dl Vatten
1 st Tärning buljong
2 msk Matolja

Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås. Såsens färg skall vara intensivt rosa. Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs.

Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg. Sätt på ugnen på 150-175 graders värme. Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Låt den bakas i 30 minuter. Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till. Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen. Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet.

När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla skinkan. Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten.

  • En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på skinkan och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg.)

Tofubullar

Ca 30 stycken


300 g naturell tofu
2 dl hasselnötter + cashew­nötter
1 röd chilifrukt
1 lök
ca ½ dl vetemjöl
2 msk vatten
½ tsk vitpeppar
1 tsk örtsalt

Mosa tofun, finhacka löken och chilin och rör ihop detta. Mal nötterna och blanda detta och kryddorna med tofumassan. Tillsätt sedan mjöl och vatten och blanda tills massan håller ihop rätt bra. Forma till bollar och stek tills de får fin färg.


(Bild: Kent Jardhammar)


Vegetarisk Senapssill


1 Aubergine
5 msk Stark senap (om du använder stark och söt senap så ta mindre socker)
1 msk Vinäger
2 msk Socker
1 dl Olja
½ dl Soja- eller havregrädde
Salt
Peppar
Dill

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Vispa ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.

 


(Bild: Pekka Koskenvoima)


Om

Min profilbild

RSS 2.0