Vegetarisk Julskinka
Torra Ingredienser
4,5 dl Glutenmjöl (vetegluten)
1,2 dl Sojamjöl alt. kikärtsmjöl
1,2 dl Jästflingor (bjäst)
2 tsk Lökpulver
1 tsk Rostad vitlök alt. en klyfta vitlök
3 tsk Salt
0,5 tsk Vitpeppar
Blöta Ingredienser
320 g Fast tofu
3,5 dl Vatten
0,5 msk Sojasås
2,5 msk Rödbetssaft
1 msk Matolja
Buljong
5 dl Vatten
1 st Tärning buljong
2 msk Matolja
Blanda alla blöta ingredienser i en matberedare och mixa till en jämn sås. Såsens färg skall vara intensivt rosa. Mer rödbetspad kan tillsättas om det behövs.
Häll ner de torra ingredienserna i en bakmaskin eller en hushållsmaskin med knådstänger. Tillsätt såsen och låt allt blandas till en mättad deg. Sätt på ugnen på 150-175 graders värme. Dela degen i två och placera ut vardera i en oljad ugnsform stor nog att låta degen växa i. Sjud upp buljongen medens degen vilar i ugnsformen. Häll sakta en tredjedel utav buljongen över degen när buljongen sjudit upp. Täck formen med folie och ställ in i ugnen. Låt den bakas i 30 minuter. Tillsätt ytterligare en tredjedel utav buljongen och låt baka i 30 minuter till. Vänd sedan försiktigt på degen och häll över det sista utav buljongen. Baka degen ytterligare i 30-40 minuter. Ta ut degen och låt den svalna under foliet.
När degen är sval så går det bra att griljera och ungsgrilla skinkan. Ställ på julbordet eller skiva upp och ha på julvörten.
- En griljering gör du enkelt genom att blanda senap med lite sojagrädde. Pensla detta på skinkan och sila över ströbröd. Grilla i ugnen 225 grader i ca. 10 minuter eller tills griljeringen börjat få färg.)